Manor House, Wraysbury

Manor House, Wraysbury

Refurbishment + Extension of Victorian Manor House in Conservation Area + Green Belt

The original Manor House had been split into 2 properties in the 1950’s and the client wanted to convert back to one large family home whilst taking the opportunity to modernise the house and add an indoor swimming pool extension.

Jonathan Ashe Architects were appointed to work with the Local Planning Authority and the Environment Agency to overcome the restrictions of the Conservation Area, the Green Belt and the Thames Flood plain to deliver a newly combined family home with an indoor swimming pool extension linked to the house through a south-facing, highly glazed Garden Room extension.

This included removing the existing roof and raising the roofline of the property (practically unheard of in Planning terms) to maximise the head-height of the newly combined upper floor.

The resulting scheme marries unashamedly modernist extensions with the wonderfully intricate Victorian detailing of the original house. The design has been praised by the Local Authority for its exacting standards and quality of design and the client has now realised the full potential of a wonderful family home in luscious rural surroundings.