Holland Villas Road, Holland Park

Holland Villas Road, Holland Park

£25m London Townhouse Contract gone wrong salvaged by Jonathan Ashe Architects

The Contractor had gone bust and the original Architect and most of the Consultants had been fired for not properly overseeing the Contractor on-site.
They had cut corners to the extent that the intermediate floors were now structurally unstable and 20 new steels had to be installed just to make the property safe.

Not the best way to be introduced to the refurbishment + extension of this impressive Holland Park Georgian townhouse, but Jonathan Ashe Architects took up the challenge and successfully delivered a luxurious, contemporary family home.
It was immediately obvious that we had to strip the house back to its bare shell and rectify the legacy of defects from the original contract. Jonathan Ashe Architects created a satellite office on-site and set about completely redesigning and detailing the interior of the building working with award winning Landscape, Lighting and Interior Designers to deliver an incredibly luxurious, contemporary yet liveable family home.

JAA worked closely with the clients to re-evaluate the remaining brief and produce some of our best interior Architecture and exterior detailing to date, including all the bespoke built-in furniture, a number of bespoke fireplaces linked to the home automation system, 7 luxurious en-suites and 2 cloak rooms and a signature 4-storey cantilevered staircase in leather and structural glass.

To top it all off, in summer 2010 the Planning Authority informed us that the original Contractor had not built in accordance with the Planning Permission and it was likely that an Enforcement Notice would be served and the extensions would have to be torn down and re-built correctly.
JAA worked closely with the Conservation and Enforcement Officers to circumvent the enforcement issues and ensure that the scheme as built had the full approval of RBK+C Planning Authority including gaining Certificates of Lawful Use for contentious sections of the build that should have been refused permission.